Gombás fertőzések megelőzése okosszondával

A gombás megbetegedések gyakori és nem szívesen látott vendégek a növénytermesztéssel foglalkozók gazdáknál. Több, mint kellemetlen hatásuk leginkább a termés részének vagy egészének kárbaveszése. Számos nemzettségük van, és az egyes nemzettségek alá többezer faj tartozik.

Az egyik leginkább közismert nemzettség a fuzárium, ami a haszonnövényeket, különösképpen a kalászos gabonákat fertőzi meg előszeretettel, és az általa termelt toxinok komoly betegségeket okozhatnak. A gombák a földön maradt, régi termésben kitelelnek, majd megtámadják az élő, növényi szervezetet, a gabonaszem külső részét. A csapadékos és napos idő egyaránt kedvez nekik, mert akad példa mindkét változatot jól tűrő fajra – sajnos a globális felmelegedés hatására átalakult időjárás miatt gyakran váltják egymást a forró és a hirtelen, nagy mennyiségben lezúduló csapadékos időszakok. Emellett a legyengült, kimerült talajból táplálkozó, szintén kimerült gabona is hajlamos gyorsabban megbetegedni. A gabonaszem felületén megtapadt gombák egy rendkívül mérgező anyagot, ún. mitotoxint termelnek, ami az emberre is veszélyes, máj- vese-, és daganatos betegségeket okozhatnak¹.

A gombáknak szintén nagy csoportját képezik a rozsdabetegségek². Három típusa van az őszi búzára kártékony rozsdáknak: a fekete- vagy szárrozsda, a vörös- vagy levélrozsda, és a sárga- vagy pelyvarozsda. A rozsda kórokozói sokszor a szelekkel kerülnek Magyarország területére, például a sárgarozsdát “skandináv rozsdának” is nevezik, és hidegtűrése sokkal jobb társaihoz képest. A fekete- és vörösrozsda a déli légáramlatokkal utazhatnak, és hőmérsékletre a magasabb fokokat kedvelik. A rozsda spórákat termel és szór szét, majd generációváltások során alakít ki ún. uredo-telepeket. Az egyes fajok ellen olykor azért is nehéz a védekezés, mert a növény fonákján is megtelepedhetnek.

A szennyeződésekről a megnövekedett hőmérséklet árulkodhat, ami a terményben elhelyezett gabonaszonda azonnal észlel. A GrainMonitor 3 méter hosszú, szenzorokkal felszerelt okos gabonaszondái az év minden napján, másodpercre pontos méréseket végeznek arról, milyen hőmérséklet uralkodik a terménykupacban. Ennek segítségével a gazda vagy megbízottja “percre kész” információt kaphat, sőt, a beállított hőmérséklettől eltérő állapotról azonnal jelzést küld SMS, mobil értesítés, email formájában. Ennek hála, nem kell aggódni többet a termény állapotáért.

Felkeltettük érdeklődésedet? Nézd meg, hogyan működik a GrainMonitor okos gabonaszondánk!

GrainMonitor LLC

GrainMonitor LLC. © 2020 All Rights Reserved.

en_GBEN

Renner Hajnalka

Segíthetek? Keressen bizalommal!