Fenntartható terménytárolás

Sokunk fejében megfordul a cím hallatán, hogy a betakarított termény tárolásakor milyen környezeti hatásokkal számolhatunk. A tárolás önmagában statikus folyamat, a termény heteket, de olykor hosszas hónapokat is eltölt halmokba rendezve, vagy éppen több ezer tonnás silórendszerekben.
Sokunk fejében megfordul a cím hallatán, hogy a betakarított termény tárolásakor milyen környezeti hatásokkal számolhatunk. A tárolás önmagában statikus folyamat, a termény heteket, de olykor hosszas hónapokat is eltölt halmokba rendezve, vagy éppen több ezer tonnás silórendszerekben.
Folyamatok a terményhalomban

A termény a betakarítást követően tovább él, a biológiai folyamatai fennmaradnak. Az ideális tárolási körülményeket, mint hőmérséklet, páratartalom, nedvességtartalom, vagy éppen a terményt szennyezést okozó gombás, mikróbás és rovarfertőzések gyakorlatilag lehetetlen fenntartani, kontrollálni. A terményhalom egészként él, lélegzik és mindezt a már említett rengeteg változó tényező függvényében teszi.

Nem tekinthetjük egységesnek a változást. Minden terménnyel foglalkozó cég rendelkezik a saját terménykezelési taktikájával. Ha baj van a terménnyel, be kell avatkozni! Ez a beavatkozás azonban sok esetben káros hatással van a terményállagra, beltartalomra, ugyanakkor óriási ökológiai lábnyommal rendelkezik. Gondoljuk csak bele, hogy egy átlagosan 2000 tonnás tároló átforgatása mennyi üzemanyagot, vagy villamos energiát emészt fel. Egy gázosítás hogyan hat a termény beltartalmára, mennyi maradványanyaggal kell számolnunk.

Terménykezelés célzottan?

Vajon szükséges-e minden esetben a beavatkozás? Visszautalva a terményhalom heterogén mivoltára: szükséges-e a teljes terményhalmot kezelni? A válasz nem meglepően: nem. Számtalan esetben az intézkedések megelőző jellegűek, megszokott rutinként gondolunk egy gázosításra, terményforgatásra, és mint mindennek, ennek is oka van.

Korábban nem volt technológiánk, vagy csak nagyon költséges, erőforrás-igényes módszerünk, hogy átlátható képet kapjunk a terményhalom állapotáról. Folyamatos és átfogó felügyeletre van szükség ahhoz, hogy a helyes lépéseket és időbeni beavatkozást tudjunk végezni. Az így kinyert információk segítenek meghozni a helyes döntést. Segít lokalizálni a problémát, így a terménykezelésre szoruló halom töredékén végezhetünk célzott beavatkozást.

Fenntarthatóbb folyamat

Gondoljunk csak bele, mennyi idő, energia és pénz takarítható meg a célzott terményforgatással és a termény szerkezete sem sérül. A vegyszeres kezelések esetében is csak a teljes halom töredéke szenved minőségromlást.

Folyamatos és gondozásmentes terményfelügyelet mellet ugyanakkor nem kell a halomba térdig süppednünk hőmérővel a kezünkben, elég azt a betároláskor a halomba helyezni és az információk mindig a “zsebünkben” lesznek. Legyünk akár otthon a nappalinkban, vagy éppen a tengerparton!

Kérjen bővebb tájékoztatást a GrainMonitor rendszerről itt és kollégánk hamarosan felveszi Önnel a kapcsolatot. Ha érdekli következő cikkünk és mindenki előtt szeretné az elolvasni iratkozzon fel ugyanitt és Mi hozzáférést biztosítunk hasznos tartalmainkhoz!

GrainMonitor LLC

GrainMonitor LLC. © 2020 Tous droits réservés.

fr_FRFR

Renner Hajnalka

Segíthetek? Keressen bizalommal!