Szemestermény minőségmegőrzése okosszondával

A szemesterményről való gondoskodás nem kis feladat, folyamatos ellenőrzést igényel a páratartalom és a gabona állapota. Bemutatjuk, hogy a GrainMonitor okosszondái hogyan veszik le a terhet a gazdák válláról!

Cégünk alapítói, Németh István és Mozsa Ferenc, akkor kezdtek el gondolkodni egy okos gabonaszonda létrehozásában, mikor látták, mennyire küzdelmes követni a termény állapotát. A konkrét ötlet úgy fogalmazódott meg bennük, hogy a gazdák a síktárolókban hagyott terményeket nem tudták felügyelni, mert míg a silóban ez megoldható, a síktárolóban sajnos nem volt erre lehetőség. A gondolkodás után startupként kétéves fejlesztés vette kezdetét, több prototípusok készült, és a sok tesztelés után 2020. februárjában alakult meg a projektcég, és egyidejűleg sorozatgyártás is beindult. A startupnak három kockázati tőke befektetője van, akik hittek az ötletben, egyikük cége pedig a telekommunikáció létrehozatalában is segítséget nyújt.

Mit kell tudni az okos gabonaszondáról?

A szonda külsőre úgy néz ki, mint egy szimpla acélcső, a maga 3 méteres hosszúságával viszonylag nagynak mondható, de ez kell ahhoz, hogy alaposan lefedje a többezer tonna terménykupacot. Az acélcsőben több érzékelő található, amik jelzést adnak a kezelő személyzetnek SMS, mobil értesítés, email formájában arról, hogy éppen milyen a felszíni páratartalom és a terményhalom hőmérséklete. Az acélcső elhelyezése úgy zajlik, hogy a betakarítás után szakmai segítséggel elhelyezik a megvásárolt és adott számú szondát, majd az online rendszerbe belépve be kell állítani a telepített szondák helyzetét, melyik raktárba és hova kerültek be, majd ha a terményt eladták, egyszerűen ki kell venni belőle.

Előnye, hogy állapotát nem kell folyamatosan ellenőrizni, több évig nem kell tölteni vagy bedugni a konnektorba, ugyanis az akkumulátor nagyon gazdaságosan működik, gabona állapotának mérése is minimális energiafelvétellel történik.

Felkeltettük érdeklődésedet? Nézd meg, hogyan működik a GrainMonitor okos gabonaszondánk!

GrainMonitor LLC

GrainMonitor LLC. © 2020 Todos los derechos reservados

es_ESES

Renner Hajnalka

Segíthetek? Keressen bizalommal!