Fusarium az élelmiszerláncban – Tárolási praktikák

Korábban a szántóföldi praktikákkal foglalkoztunk, mosta betakarítást és tárolást követő folyamatokat nézzük meg alaposabban és azt, hogy hogyan segíthet a GrainMonitor megőrizni terménye minőségét.
Élet a szántóföldön túl

A szántóföldről elszállított, betakarított termény „élete” koránt sem áll meg. A vele történő biológiai folyamatok tovább zajlanak függően a terményállagtól és az azt érő környezeti hatásoktól.

Fusarium izolátumok laboratóriumban Forrás: NAIK
A folyamat zajlik

A betakarítás, tárolás, szárítás folyamata jelentősen befolyásolhatja a gabona toxintartalmát. A megdőlt, gyomos elszáradt gabona több mikotoxint tartalmazhat, mint az egészséges növény. 

A sérült magvak és egyéb idegen szennyezők eltávolítása a tisztítási eljárás során csökkentheti a fertőzés és továbbfejlődés kockázatát. Ugyanakkor a már fusariummal fertőzött termény a helytelen tárolás és kezelés következtében továbbra is toxinokat termel.

Ez egy nagyon érzékeny ökoszisztéma éppen ezért minden évben dokumentálni kell a termény állapotát a szántóföldön és a tárolás alatt is, mint a hőmérséklet, a páratartalom és a nedvességtartalom. Ezeken felül jegyezni kell minden kiemelkedő változást is.

Lépésről lépésre
A betakarítás idejének és körülményeinek helyes megválasztása nehéz kérdés a termelők körében ugyanakkor kulcsfontosságú a termény ideális állagának fenntartásához. Egy magas nedvességtartalommal betakarított termény jelentősen megnöveli a szárítás költségeit és magas kockázatot jelent a toxintermelésben.

A tisztítási folyamat már a kombájnban elkezdődik. Egy helyesen beállított kombájn képes eltávolítani a sérült, fertőzött és csökevényes magvakat. Ez jócskán csökkenti a terményben au akkumulálódott mikrotoxinszintet.

A szállítás kockázatos folyamat. Szennyezett, penészes, helytelenül takarított szállítóberendezések veszélyt jelentenek a gabonára.

A gabona nedvességtartalma folyamatos kontroll alatt kell hogy álljon a betakarítás alatt és azt követően is. A lehető legtöbb ponton mintavétel szükséges és törekedni kell arra, hogy a betakarítást követően mihamarabb a tároláshoz optimális nedvességtartalomra hozzuk a terményt. Ennek módja a szárítás.

A szárítás közben ügyelni kell, hogy a szemek ne sérüljenek és óvva legyenek a fertőzés-veszélyes helyektől.

A penészképződés elméleti szintje a gabona 14%-os nedvességtartalma mellett képes elindulni, de ez a gyakorlatban sokszor a biztonságosabb 13%-on van meghatározva. Különböző nedvességtartalmú termény ne keveredjen a tárolás és szállítás folyamata előtt. 

Előfordulhat, hogy a szárítás előtt a terményt halmozni/tárolni szükséges, ekkor kiváltképp fontos a folyamatos felügyelet. Mintavétel és a közeghőmérséklet mérése elengedhetetlen a túlhevülés elkerülése végett. – Mondhatnánk úgy is, hogy szúrjunk bele pár GrainMonitor-t és majd szól ha baj van

Tároláskor ügyelni kell a tároló szárazságáról, gombafertőzés és kártevő mentességére. Szükség esetén a tárolót fertőtleníteni kell. A tárolónak védenie kell a terményt a rágcsálóktól, madaraktól és más környezeti behatásoktól legyen ez eső vagy talajvíz. Zsákos tárolásnál különösen nagy figyelmet kell fordítani, hogy a termény szellőzni tudjon.

Gondoskodni kell a termény folyamatos szellőztetéséről így megóvni a túlhevüléstől és az ideális kondíciók fenntartásáról. Fontos a folyamatos megfigyelés. A termény 2-3°C -os hőmérséklet-változása is utalhat mikrobaszaporodásra vagy rovarfertőzésre.

A fertőzött részeket izolálni/elkülöníteni szükséges és ezekből mintákat venni amit laboratóriumi vizsgálatnak kell alávetni. A károsodott termény élelmiszeripari és takarmányozási céllal nem értékesíthető. így ez óriási kiadás és veszteség lehet a gazdák számára.

GrainMonitorral a toxinok ellen, a pénztárca mellett

Jól látható milyen fontos hogy a betakarítást követően is folyamatos felügyelet alatt álljon a termény legyen akár ideiglenes akár hosszútávú tárolásról szó. Egy későn észlelt állagváltozás jelentős veszteséget jelenthet. Arról nem is beszélve, milyen szankciókkal járhat ha nem vesszük észre a problémát és a termény tovább folytatja útját az élelmiszerláncon belül.

De mégis hogyan segít a GrainMonitor? A termény állapotát a nap 24 órájában felügyeli emberi beavatkozás nélkül, vezetékek nélkül, az akkumlátor töltögetése nélkül. A termény hőmérsékletet a tároló több pontján és több mélységben is méri egyidejűleg. Felhasználóbarát mobil és web-alkalmazásának köszönhetően bárhol és bármikor ellenőrizhetjük a termény állapotát grafikonon vagy akár hőtérképen is. Értesítési rendszere lehetővé teszi, hogy értesüljünk ha a termény valamely pontján gond adódik. 

Az adat és információ

Az adat és az információ nem azonos fogalmak. Az adat lehet szám, trend és viselkedési minta. Önmagában ez sokszor nem elegendő egy probléma feltárásához. Az adatokat értelmezni, ábrázolni és mi fontosabb összefüggésbe kell hozni egymással. Erre kiváló lehetőséget nyújt a GrainMonitor alkalmazás felülete.

Önmagában egy grafikont vagy hőtérképet sokszor csak az adat (esetünkben a hőmérséklet) leolvasására használunk, pedig jól megfigyelhető trendek jelentkeznek a termény állagának megváltozásakor. Ha ismerjük, hogy milyen termény került betárolásra és ezt figyelembe véve vizsgáljuk a grafikonokat: trendeket, viselkedési mintákat kapunk.

De mitől függ a trendek alakulása és milyen trendek figyelhetőek meg egy adott magtárban adott terményben. Igen szándékosan emeltem ki az „adott”  szót, ugyanis nem mindegy, hogy milyen terményt vizsgálunk és milyen környezeti hatások érték a növekedési, termő és a betárolási időszak alatt.

 Sok változó paraméter befolyásolja a termény állagváltozását a betárolási időszak alatt. De ha ezeket helyesen és szakszerűen megfigyeljük, dokumentáljuk percízen észlelhetünk egy akár csak a kialakulás fázisában lévő problémát.

A következő cikkünkben a hatékony adatelemzéssel és információkinyeréssel, valamint a GrainMonitor alkalmazás használatával fogunk foglalkozni.

Kérjen bővebb tájékoztatást a GrainMonitor rendszerről itt és kollégánk hamarosan felveszi Önnel a kapcsolatot. Ha érdekli következő cikkünk és mindenki előtt szeretné az elolvasni iratkozzon fel ugyanitt és Mi hozzáférést biztosítunk hasznos tartalmainkhoz!

GrainMonitor LLC

GrainMonitor LLC. © 2020 Todos los derechos reservados

es_ESES

Renner Hajnalka

Segíthetek? Keressen bizalommal!