A GrainMonitor technikai bemutatása

A technikai szemléletű olvasók kedvéért néhány szóban összefoglaljuk a GrainMonitor technikai jellemzőit.

Nézzük miről is van szó, hogy működik ez a termény szonda: Egy acélcsőre kell gondolni, melyben több érzékelő került elhelyezésre. Ezek által jelzést vagyunk képesek adni a kezelő személyzetnek az alábbi opciókkal: SMS, mobil értesítés, e-mail küldése. A mezőgazdász ezt értékelve belátása szerint tudja elkezdeni a megelőzés vagy a megakadályozás folyamatait, tehát, hogy végezzen-e kitárolást, áttárolást, termény mozgatást, gázosítást stb. Folyamatosan, bárhonnan megfigyelhetjük a terményt és annak aktuális állapotát. Főleg a csapadékosabb években fokozottan kell tartani a gombás betegségektől, illetve azok okozta minőségbeli romlásától. A GrainMonitor használatával nem kell félni attól, hogy nem részletes vagy csak hiányos információk fognak rendelkezésre állni. Ahol probléma merül fel, ott lokálisan lehet megszüntetni a problémát. Nem kell átmozgatni az egész terményhalmot.

Mi az, ami elválasztja egymásól az 1990-es és a 2000-es évek mezőgazdaságát?

Ez az a folyamat, amit a mezőgazdasági forradalom harmadik nagy kulcskomponensének szokás nevezni, nem más, mint a precíziós gazdálkodás. A két nagy technológiai váltás – a gépek megjelenése és a géntechnológia térhódítása után – ez a folyamat az, amelyről most, a huszonegyedik században foglalkoznunk kell.

Nevezhetjük „okos gazdálkodásnak” is – hiszen ennek a módszernek pontosan az a lényege, hogy a termelés folyamata, a különböző beavatkozások mind-mind azon adatok összeségének felhasználásával és elemzésével történnek, amelyek arra az adott helyre jellemzőek.

Így ez a gazdálkodás műszaki, informatikai és termesztéstechnológiai adatokat elemezve és értékelve lehetővé teszi azt, hogy egy búzatáblán belül akár kisebb egységekben is gondolkodjon a termelő – a meglévő adatok alapján láthatja azt, hogy milyen zónákra osztható egy nagyobb terület.

Egyszerűbben is fogalmazhatunk: a megfelelő helyen, a megfelelő időben a megfelelő terményt termesztjük. Ezt jelenti az okos gazdálkodás – és ennek elérésével vált valóvá egy magasabb szint a mezőgazdaságban. Hatékonyság – és ne feledjük: környezetvédelem is. Ugyanis a bejuttatott műtrágya vagy vegyszer mennyisége is csökkenhet, hiszen az adatokból láthatjuk, mikor van rá valóban szükség.

Szeretnél még több információt megtudni rólunk? Nézd meg a főoldalunkat, ahol még több részletet árulunk el a GrainMonitor-ról!

GrainMonitor LLC

GrainMonitor LLC. © 2020 Todos los derechos reservados

es_ESES

Renner Hajnalka

Segíthetek? Keressen bizalommal!